Vergeet niet dat het universum één levend organisme is met één enkele bron en één enkele ziel. Marcus Aurelius
Op de Dag van de Aarde staan mensen overal ter wereld stil bij wat de aarde ons geeft. Geef terug en houd je niet in! Zaai bloemzaden, plant een boompje of lees het bijzondere boek Wat de natuurwezens ons te zeggen hebben. Een boek over aandachtig buiten zijn en contact maken met je omgeving, maar anders. Natuurwezens bezielen de wereld om ons heen. Je zou hen kunnen zien als de beschermengelen van specifieke stukjes leven op aarde. Van een rivier, een bos of een boerderij bijvoorbeeld. Helderziende mensen (en steeds meer kinderen) nemen deze beschermengelen waar. Verena Staël von Holstein verdiepte zich jarenlang in hun bestaan.
bron: wildervaringen.blogspot.nl
Wat de natuurwezens ons te zeggen hebben Verena woont met haar man in een oude watermolen in Duitsland. Als kind al was ze zich bewust van natuurwezens (thuis en in het bos waar ze graag speelde), maar sinds ze in die oude watermolen woont, leerde ze met hen communiceren. Ze vond het haar taak om daar ook anderen vertrouwd mee te maken. Niet iedereen is begiftigd met haar helderziend vermogen en niet iedereen is overtuigd van haar bevindingen. Sinds 2001 verschijnen daarom de Flensburger Hefte: uitgaven die vertellen over een specifiek stukje van deze vaak moeilijk waarneembare wereld. Er zijn boekjes verschenen over bomen, groenten en huisdieren, maar ook over gevoelens, de liefde en de kernramp in Fukushima. Het boek Wat de natuurwezens ons te zeggen hebben doet glashelder verslag van het begin van dit project, dat Verena opzette met journalist Wolfgang Weirauch. Klik hier voor de vertaalde delen van de Flensburger Hefte.
Van 1 maart 2000 tot 28 februari 2001 voerde Verena elke dag een gesprek met natuurwezens, in aanwezigheid van haar man en van Weirauch, die het naadje van de kous wil weten. Ze legden hun manier van werken zorgvuldig vast – daarmee begint het boek ook. Dan pas volgen de interviews met Verena Staël von Holstein en de gesprekken met de natuurwezens. Via talloze vragen en antwoorden krijg je een beeld van moeras-, planten- en boomwezens. Maar ook van het papierwezen (drager van informatie, dat vaak in bibliotheken werkt), en van Müller – de huisgeest die al eeuwen waakt over de oude watermolen.
Wakker worden Duidelijk wordt dat de natuurwezens het meestal niet eens zijn met de manier waarop mensen met de kosmos omgaan. De aarde raakt steeds ernstiger beschadigd. Niet alleen door ons handelen, maar soms ook alleen al door onze gedachten. Ze roepen op tot een grotere eerbied voor de schepping en willen ons wakker roepen voor het feit dat onze aarde een levend wezen is – bewoond door mensen, dieren, planten, mineralen én natuurwezens.
Wat kunnen we terug geven? Voelt dit verhaal te ver weg? Niet jouw ding? Toch kun je iets terug geven wat echt van invloed is op het herstel van de kosmos / biodiversiteit. Groene blaadjes! Michael Pollan tipt je in dit filmpje hoe we bodemerosie kunnen tegen gaan via fotosynthese – het principe is adembenemend simpel. Pollan is een gerenommeerd onderzoeksjournalist die aanstekelijk schrijft over eten en de gelaagde problematiek die daarmee samenhangt. Met een beetje fantasie zie je zelfs de natuurwezens voorbij komen 😉
Comments