top of page

Advent laat je afdalen in jezelf

Bijgewerkt op: 28 nov. 2022

Vandaag is de eerste dag van de Stille Tijd. Het zijn de donkerste weken van het jaar waarin we toe leven naar Kerstmis. En of je nu religieus bent (opgevoed) of niet, je kunt in de adventsweken een sfeer van verstilling bespeuren. De natuur sluimert, we zijn meer binnen, keren ons ook meer naar binnen. Er zijn meer lichtjes aan. We wachten op het lengen van de dagen en de terugkeer van de zon. Maria verwacht haar kindje en wij kunnen onszelf afstemmen op het licht in onszelf.

foto: Marek Piwnicki | Unsplash Adventstuintje Op veel vrijescholen wordt de Stille Tijd bewust beleefd. Vaak is de school schaarser verlicht wanneer de kinderen aankomen en wordt er gezongen in alle vroegte. Er zijn adventskransen gemaakt en de jongere kinderen worden uitgenodigd om een adventstuintje te lopen. Er ligt een spiraal van dennengroen en in het midden brandt één grote kaars. Die ene kaarsvlam is het enige lichtpunt in de ruimte. Daar word je vanzelf al stil van. Elk kind krijgt een appel met gouden ster, waarin een kaarsje is gestoken. Er klinkt zachte muziek of er wordt gezongen en dan mogen de kinderen een voor een de spiraal in lopen, naar het middelpunt toe. Daar ontsteken ze hun eigen lichtje aan de grote kaars en dan cirkelen ze weer terug. Onderweg zetten ze ergens langs de spiraal hun lichtje neer. Zo lost het duister langzaam op.

foto uit: Jaarplanner Leven met de Seizoenen, Jelka Matlung | groenergroeien.nl

De gedachte achter dit ritueel November is onstuimig en ruilt oud in voor nieuw. Voordat de winter komt, ploegen de boeren hun land en spitten wij onze tuinen om, zodat alles straks optimaal kan wortelen en groeien. Ook het kosmische kan dan diep in de aarde doordringen. In de adventstijd zaait de hemel nieuw leven met sterrenkracht. Ook al is het buiten kouder en donker, diep in het binnenste van de aarde ontkiemt alweer licht! De bloemen die komend jaar zullen bloeien, zijn er nu al: diep onder de grond. En als je je aandacht richt op de vorm van de spiraal, kom je 'm in de natuur ineens overal tegen.


foto: Robert Anasch | Unsplash


De spiraal in jezelf Dit ontvouwende beeld van een slapende, maar kiemende kracht in de donkere dagen voor Kerstmis kunnen we ook betrekken op onszelf. Als het donker en stil wordt, voelen we ook intenser. Door onze aandacht te vestigen op onze binnenwereld, kan zich daar weer iets nieuws ontwikkelen. Wanneer we minder worden afgeleid door wat er zich buiten ons afspeelt, lukt het beter om af te stemmen op wat er binnenin ons leeft. De Stille Tijd nodigt ons uit tot het wandelen van de spiraal in onszelf. In elk van ons vonkt een beetje sterrenkracht! En als je dan bedenkt dat op vele plekken in de wereld de adventsspiraal gelopen wordt, op precies dezelfde dag: hoe bemoedigend is dat?


Loop je mee? Vandaag kun je een adventstuintje lopen tijdens de Waldorf Adventfair in Almere. Welkom tussen 14 en 19 uur! Wij staan er ook met de agenda Koester Jouw Tijd Je vindt ons kraampje in de Knutselkeuken en om 16 uur en 18 uur schenken we thee in de Salon. Goed je te zien! Adres: Kemphaanpad 14, Almere (Stadsboerderij)


239 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page