top of page

Luisterbrieven van Vincent

Bijgewerkt op: 2 nov. 2022

In ieder mens die gezond en natuurlijk is, zit – als in een graankorrel – kiemkracht. En dat natuurlijk leven is dus kiemen. Wat de kiemkracht in het graan is, is de liefde in ons.
Vincent van Gogh (1853-1890) schilder


Misschien was Vincent Van Gogh als brievenschrijver wel even getalenteerd als met olieverf op zijn doeken. Ruim tweeduizend brieven schreef hij over de dingen die hem bezighielden. Over de kleuren van zondoorstoofde zomers in Zuid-Frankrijk, bloesemende granaatappelbomen, geldzorgen, de kunst van het kijken, tubes verf die hij bij zijn broer bestelde in Parijs omdat hij ze in het zuiden niet kon krijgen. Maar ook zijn onzekerheden, levensvragen en zorgen om zichzelf en anderen vertrouwde hij toe aan het papier, vaak gelardeerd met rake schetsen en tekeningen.

Zijn taal is zo helder dat je op slag vergeet dat de meeste brieven al meer dan 125 jaar in de wereld zijn. Een aantal van zijn brieven kun je beluisteren in een speciale podcast waarin schrijvers, theatermensen en kunstenaars van nu een brief van Vincent voorlezen en erover filosoferen. Op de website van het Van Goghmuseum vind je nog meer brieven terug. Je kunt daar ook jouw favoriete zinnen markeren en delen. Dat kan digitaal, maar veel mooier is het natuurlijk om de woorden die jou aanspreken op te schrijven. Voor jezelf of iemand die je dierbaar is.

Zin in een mooie zin van Vincent? Klik hier. Zin om zijn brieven te horen? Klik hier.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page