top of page

Regisseur van lijf en leven

En als we in de gezondheidszorg nou eens niet meer uitgaan van een glas dat half leeg is (je bent ziek), maar half vol (hoe gezond voel je je)? Positieve Gezondheid werd als begrip op de kaart gezet door arts/onderzoeker Machteld Huber. Haar idee is zo krachtig, dat het direct opgepikt werd, binnen en buiten Nederland.


Huber constateerde dat artsen zich nog vaak focussen op fysieke signalen en kwalen (het rode poppetje in het diagram), en veel minder vragen naar andere factoren die van invloed zijn op ons welbevinden. Op vragen als: kun je mee doen, zie je het nut of de lol in van je leven, durf je om hulp te vragen? Ze maakte een vragenlijst die uitgaat van jou als persoon, niet van je ziekte. Dan krijg je een completer beeld, ook van de gebieden waarover je best tevreden bent.

Je kunt de vragenlijst digitaal  invullen. Jouw antwoorden belanden in een webvormig diagram, dat je laat zien op welke gebieden je op dat moment in balans bent en waar niet. Deze aanpak maakt je bewuster van wat je nodig hebt en het kan zorgprofessionals het inzicht geven dat er meer ruimte komt in wat ze kunnen doen voor (en liefst in overleg met) jou. Zo groeit de regie die je zelf kunt nemen of houden en dat is gezond makend.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page