top of page

Wereld Bijendag

Bijgewerkt op: 20 mei 2022Op 20 mei is het Wereld Bijendag. Initiatief van mensen in Slovenië, inmiddels erkend door de Verenigde Naties. Van levensbelang, want we zorgen nog lang niet goed genoeg voor onze aarde en de bijen laten ons dat zien. Al meer dan zestig miljoen jaar werken bijen onbaatzuchtig aan het verrijken van onze aarde. Voor drie van de vier gewassen hebben we bijen en andere insecten nodig als bestuivers. Laat dat getal even tot je doordringen: 75% van onze groenten, fruit, noten en zaden bereiken ons bord niet zonder bestuiving. In plaats van bijen te eren, hebben we het hen (en onszelf) dodelijk moeilijk gemaakt. Met levensbedreigend landbouwgif, met massale monoculturen, met grove onwetendheid over de samenhang in het enige ecosysteem waarin we kunnen leven. Maar het bewustzijn groeit. Gelukkig!


Laten we onze kinderen een beter voorbeeld geven door bewust boodschappen te doen en samen te ontdekken doe bijzonder deze oeroude lichtwezens zijn. Ga langs bij een biologisch-dynamische boerderij, zaai nectarhoudende bloemzaden met elkaar en volg de ontkiemende plantjes. Leuk ook om te tekenen of te lezen over bijenlevens. Ken je Het Bijenboekje van Jakob Streit? Hij schreef over een imkerende grootvader en zijn kleinzoon Koen. In korte, heldere hoofdstukjes komt het hele bijenjaar voorbij.

Het-Bijenjaar-tekening van BD vereniging
.pdf
Download PDF • 2.66MB

Het Bijenboekje leent zich prima voor een (bord)tekening of een mindmap van het bijenjaar. Een hele mooie versie wordt gedeeld door de BD Imkers. Je vindt 'm hier als PDF. Misschien inspireert het jullie ook om thuis het bijenjaar te vangen op papier?


Of anders: doe mee aan de fotowedstrijd van de Bijenstichting!


Zo doe je mee:

  • Instagram: plaats op 20 mei jouw eigen foto van een bij (honingbij, hommel of solitaire bij) in je stories. Zorg ervoor dat je @bijenstichting tagt en gebruik #worldbeedayNL en #WBDfotowedstrijd

  • Facebook: plaats op 20 mei onder ons bericht van de fotowedstrijd jouw foto van een bij (honingbij, hommel of solitaire bij).

Wat je ook doet op 20 mei, stuur in elk geval een lentegroet naar deze wonderlijke noeste werkers. Meer weten? Check de Bijenstichting Lees verder bij de BD Imkers!


Klassieker om voor te lezen aan jongere kinderen over het leven van bijen door het jaar heen.

Een fris boek over solitaire en sociale bijensoorten. Over de boeiende jaarcyclus van honingbijen, vliegkunsten, hun zintuigen, de verleidingstechnieken van de bloemen en de relatie tussen mens en bij.


Zelf lezen:

De bijen | Laline Paull | Cargo The Bees: A Novel | Laline Paull | Harper Collins Een thriller over bijen? Jazeker. Laline Paull, gewend om filmscripts te schrijven, deed het. Ze schreef niet óver de bij, maar vanuit het 'ik' van een bij. Het werd een zinderend verhaal over hoe bijen leven. Dat is even wennen, maar opent dan echt je blik op wat zich in een bijenkast zoal voordoet. Hoe gevoelig ze zijn, hoe gericht op hun gemeenschap en hoe heftig hun leefwereld onder druk is komen staan door die andere diersoort die meestal romans bevolken. Alleen nog tweedehands te krijgen in het Nederlands, maar nog wel in prima leesbaar Engels. Aanrader!


Het lied van de bij | Jacqueline Freeman | A3 Leest ook als een spannend boek, maar dan verteld door iemand die het bijenleven van heel dichtbij kent: imker Jacqueline Freeman. Geïnspireerd vanuit de antroposofie leerde ze zich af te stemmen op hoe bijen communiceren. Ze schreef over wat ze ons te vertellen hebben. Fascinerend. Luisteren naar bijen kan ook op haar site spiritbee.com

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page