Blackboarddrawing Rudolf Steiner, 20 april 1913
We worden op ons wenken bediend… Net open in de Kunsthal: het retrospectief over het gedachtengoed van Rudolf Steiner. Bij zijn overlijden in 1925 liet hij een rijk gedocumenteerd gedachtegoed na, dat vanaf het eerste uur liefhebbers trok, onder wie kunstenaars als Mondriaan en Frank Lloyd Wright, maar ook criticasters.
Bijzonder om te zien zijn de ‘blackboarddrawings’ die Steiner maakte – een soort mindmaps. Hij hield meer dan vijfduizend voordrachten in zijn leven, die we nog terug kunnen lezen via deze kleurige schetsen. Oorspronkelijk tekende hij ze op een schoolbord en wiste ze persoonlijk uit na afloop. Totdat iemand bedacht de borden af te plakken met zwart papier. De tekeningen zijn voor het eerst in Nederland te zien.
Familieweekend: 27 en 28 september Je hebt nog t/m 11 januari de tijd om te gaan kijken, maar tijdens het laatste weekend van september zijn er lezingen en workshops. Van schilder Gijs Frieling kun je horen hoe hij werkt aan zijn immense muurschilderingen, de oppertuinman van Weleda vertelt je over het plantenrijk, bijen wonen tijdelijk op het dak van het museum… Wie gaat er mee op zaterdag 27 september? Laat een berichtje achter.
Rudolf Steiner werkend aan zijn houten beeld De Mensheidsrepresentant, in Dornach.
Rudolf Steiner wordt in 1861 geboren in Kraljevec (toen Hongarije, nu Kroatië). Hij studeert in Wenen wis- en natuurkunde, scheikunde en biologie. Hij werkt als privé-onderwijzer en als redacteur aan het natuurwetenschappelijk werk van Goethe. Steiner reist en publiceert veel. Kunst, wetenschap en spiritualiteit vloeien bij hem samen. Filosofie van de vrijheid beschouwt hij als zijn belangrijkste boek. Vanaf 1911 bouwt hij een theater in Dornach. Dit houten Goetheanum gaat eind 1922 in vlammen op. Het tweede Goetheanum, van gewapend beton, groeit uit tot een internationaal centrum van de antroposofie, in een campusachtige omgeving. Beide gebouwen zijn toonbeelden van organische architectuur.
Tegelijkertijd introduceert hij de principes van de biologisch-dynamische landbouw en de euritmie, reikt hij geneeskundige inzichten aan en ontwikkelt de vrijeschoolpedagogie. In 1919 opent de eerste Freie Waldorfschule in Stuttgart. Tussen 1900 en 1925 houdt Steiner meer dan vijfduizend voordrachten over wetenschap, kunst, religie, pedagogie en landbouw, waarbij hij gebruikmaakt van ‘blackboard drawings’, een soort mindmaps, getekend op schoolborden.
Als grondlegger van de antroposofie gaat Steiner uit van de vrije ontplooiing van mensen door onderzoek, scholing en de band met zowel het aardse als het bovenzintuiglijke. Hij moedigt mensen aan hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Voorwaarde voor innerlijke groei is herstel van de balans tussen hoofd (denken), hart (willen) en handen (doen).
Comments