top of page

Woorden om op te vasten #1

Carnaval was klein, misschien wel bijna onzichtbaar dit jaar. Maar de vastentijd kunnen we misschien wel beter dan ooit beleven. Steeds meer mensen hebben er wat mee, want jezelf aanzetten tot bezinning kan van alles afstoffen in je binnenwereld. Je kunt jezelf iets onthouden of jezelf juist consequent uitnodigen uit je comfortzone te stappen. Vandaag met Herman Wijffels in je achterhoofd. Lees, ga naar buiten en kijk eens goed om je heen. Of mijmer over hoe vrouwelijke waarden leidend kunnen worden in je handelen.

In de natuur vind je de ideale verhouding tussen de twee krachten terug in de gulden snede, een wiskundige verhouding. De vrouwelijke, vormgevende kracht moet groter zijn dan de mannelijke, initiërende groeikracht; anders barst de bloem, plant, schelp, wat dan ook, uit zijn voegen. Is dat niet precies wat gebeurt tussen mens en aarde? (…) Het herstel van het draagvlak van de aarde moet op alle terreinen leidend zijn, we moeten leren leven binnen de grenzen van wat de planeet aankan en daar heb je de volle inzet van die vrouwelijke waarden voor nodig. Herman Wijffels, econoom

De vastentijd is een van oorsprong christelijke periode van bezinning die wordt ingeluid door Carnaval en duurt tot Pasen. Tussen Aswoensdag en Pasen liggen 46 dagen. Binnen de Katholieke kerk wordt niet gevast op de zes zondagen tijdens deze periode – de eigenlijke vastentijd duurt daarom veertig dagen.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page