top of page

Prachtboek voor beelddenkers

Bijgewerkt op: 5 jul. 2021

De grootste voorlees-fan bij ons thuis is mijn jongste van bijna acht jaar. Ze is een Rupsje Nooitgenoeg – zeker als we iets lezen van Paul Biegel. Zijn verhalen sprankelen van ritme, magie en sfeer– een geschenk voor beelddenkers! Boeken als De Kleine Kapitein en Nachtverhaal parelen bovenaan onze lievelingslijst. Mijn meisje zíét de Nooitlek deinen op de woeste golven. Ze hóórt Pad en Rat ritselen achter het behang als ze onderweg zijn naar Kabouter op zolder. Om maar te zwijgen van de fee die daar iedere nacht verschijnt, ijl en geheimzinnig… Paul Biegel bouwde complete werelden op uit woorden die hij soms zelf verzon. Zeker als je zijn boeken hardop voorleest, rinkelen en tinkelen zijn verhalen volop.Mijmeren

Ook de sproken uit de dikke Grimm zijn mijn dochter lief. Degene die haar door de vuurrode linnen band met tweehonderd (!) sprookjes loodste was niet ik, maar Charlotte Dematons. Toen mijn meisje nog niet kon lezen, werkten de gedetailleerde schilderingen als inhoudsopgave, uithangbord en archief tegelijk. Talloze prinsessen, ridders, vossen, vogels en bossen wezen haar de weg en ze waren allemaal anders. Eindeloos mijmerde dochter bij de jurken van de twaalf prinsessen met de stuk gedanste schoentjes: wélke is nou het allermooist? Dematons neemt sprookjes minstens zo serieus als de kinderen en dat wekt haar schilderingen tot leven – er valt zo veel in te ontdekken!


Liefdevol verzorgd

Wij keken dus dubbel uit naar het verschijnen van Het Groot Biegel Sprookjesboek. Een nieuwe bloemlezing van korte en langere Biegelverhalen, rijk geïllustreerd door Dematons met paginagrote en kleinere schilderingen. Binnen de kaften van dit boek smeedden vormgevers Erik van der Veen en Caroline de Lint dertig werelden. Ieder verhaal opent met een prelude-achtige bladzijde waarin de eerste alinea vaak vriendelijk wordt ingeluid met een verrassend beeld. Je belandt gewoon meteen tussen het wuivende riet, bovenin een knoestige boom of in een knus kinderbed: precies daar waar Biegels verhaal zich gaat ontvouwen. Verder lezen gaat dan ook als vanzelf. Ook slim: elk verhaal kreeg een piepklein strooitekeningetje bovenaan de bladzijden, zoals een schaartje, een hoed of een zwaan. Ze staan ook in de inhoudsopgave. Kinderen die nog niet kunnen lezen, vinden dus makkelijk zelf hun weg in dit liefdevol verzorgde boek. Hoe uitnodigend!

Levensecht

Ons favoriete verhaal tot nu toe? ‘Het papieren paleis’, over een bedlegerig meisje dat een heus paleis knipt uit papier omdat ze krijgt ingefluisterd dat de koningin zin heeft in een flink feest. En ja hoor: midden in de nacht straalt er licht achter alle vensters en wordt er uitbundig gedanst! Biegel vertelt het je alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en dat is heerlijk. En Dematons? Ze schilderde een sterrenhemel op de schutbladen en ik kan me vergissen, maar fonkelt daar niet ergens de handtekening van Biegel aan het firmament? Het is haar antwoord op wat ze vorig jaar aanstipte in een interview over werken in opdracht: ‘Als je in dienst bent van een woord, dan is dat het kader. Het woord is de baas. Ik ga wel zoeken of ik tussen de regels iets kan tekenen hoor, want dat is het leukst. Maar je moet wel trouw aan de tekst blijven, je kunt dat niet schenden.’ Natuurlijk liet ze de verhalen van Biegel intact, maar ze tilde er wel details uit op de manier waarop alleen zij dat kan: met aandacht, humor en liefde. Wat een ode aan de verbeeldingskracht. Prachtboek!


Het Groot Biegel Sprookjesboek

Paul Biegel & Charlotte Dematons | Gottmer | € 22,99


Een kortere versie van dit blog schreef ik voor Leesvink.71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page