Wat is het grijs en nat de laatste dagen – je zou bijna vergeten dat zich daarbuiten, diep onder de grond, zich een gigantische metamorfose voltrekt. Er komt weer meer warmte vrij, de buitentemperatuur is zacht en dat maakt dat alle sapstromen weer op gang komen. Alles wat kan groeien en bloeien wordt door Moeder Aarde wakker gekust. Ook wij! Maria Lichtmis kun je op 2 februari op allerlei manieren markeren. Waar heb je zin in? Wat past er bij jullie? Houd het licht en luchtig, want dat zijn precies de kwaliteiten die we weer verwelkomen. Misschien heb je gewoon zin in pannenkoeken. Scrol dan helemaal omlaag voor het lekkere recept voor zonneflensjes. Go with the flow!
Voordat Maria-Lichtmis als christelijk feest gevierd werd, was 2 februari de dag van Vrouw Holle – een van de bekendste figuren uit de sprookjes van de gebroeders Grimm. Zij waakt over het gebied tussen dood en nieuw leven. Het meisje dat in het verhaal haar bed moet opschudden – totdat de veren in het rond dwarrelen – wordt door Vrouw Holle voorbereid op een volgend leven. Dit sprookje gaat over innerlijke reiniging: van jezelf, maar daarmee ook van de ander. Want als Vrouw Holle haar bed opmaakt, dan sneeuwt het op aarde. Bestaat er iets smettelozers dan geruisloze, verse sneeuwvlokken?
Charlotte Dematons schilderde misschien wel de ultieme Vrouw Holle, voorop de dikke Grimm. Fijn verhaal om voor te lezen deze dagen.
Thuis Maria Lichtmis vieren Zonder de bedding die vrijescholen er in de klas aan geven voelt het misschien onwennig, maar gun het jezelf om dit jaarfeest thuis te vieren. Met een klein gebaar kun je al tastbaar maken dat de lichte helft van het jaar nu echt begint! Met Sint Maarten waren we ons bewust dat de zon zich terugtrok en holden we een aardvrucht uit om daarin een vlammetje te laten branden en mee naar binnen te nemen. Het werd donkerder en stiller, totdat we in het hart van de donkere helft van het jaar aanlandden en eind december de geboorte van nieuw licht vierden, met Kerstmis en / of midwinter. Nu is de tijd waarin we zélf de stap naar buiten zetten, met een laatste kaarslichtje, op zoek naar de eerste groene sprieten of bolletjes die hun kopjes boven de grond steken. Laaf je eens aan dat beeld: je warmt op, strekt je uit en laat jezelf zien! Dat is precies wat deze tijd van ons vraagt. Vertrouw maar op het licht en de kracht van de zon.
Grote Poets? De maand februari dankt zijn naam aan het Latijnse woord ‘februare’, wat zuiveren betekent. Er was ooit een traditie om in deze tijd je huis grondig te reinigen en luchten. Geen gek idee, want als de zon zich nu laat zien, schijnt hij zijn licht ongenadig scherp naar binnen. Misschien zijn we niet meer met zijn allen tegelijk het beddengoed aan het luchten of de stoep aan het schrobben, maar deze week zijn de schoonmaakmiddelen wel degelijk in de aanbieding bij de supermarkt. Wat is er mooier dan dat lengende daglicht verwelkomen in een opgefrist huis? Laat de kinderen hun kamer opruimen of haal samen de bezem door het huis. Een emmertje sop is sowieso een vrolijke bliksemafleider, als jullie toe zijn aan wat hilariteit. Maar sta niet gek te kijken als je ineens noeste helpers hebt.
Fris begin Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een sopje onder de douche of in bad. Dan reinig je je innerlijke huis. Maak er een rustmoment van voor jezelf of juist een schuimspektakel: met zijn allen zingend in de badkamer. Geen zin in geplens of drukte? Stop dan een opschrijfboekje en een pen in je jaszak, loop naar buiten en zoek een fijne groene plek op. Schrijf eens op wat je wilt ontwikkelen de komende tijd. Aan wie of wat wil je aandacht besteden? Wandelen is sowieso een lekker begin van de dag om je lijf een beetje wakker te maken. Samen met je kinderen of juist alleen. Voel wat je nodig hebt. Misschien ga je dinsdag de zon wel begroeten op je ochtendwandeling. Valt mee hoor: hij komt op om 08.18 uur. Kaarsjes horen erbij! Als je zin hebt om er een echt licht-feest van te maken, kun je dit weekend misschien drijfkaarsjes maken van de laatste beetjes kaarsvet die je in huis hebt. Verwarm de restjes au bain marie in een blikje, giet ze in een vorm, lontje erin. Dat kunnen walnootschillen zijn, maar als je daar niet aan kunt komen, heb je misschien nog wel een siliconen vorm liggen voor kleine sboepjes of koekjes. Als je bijenwas hebt, is het heerlijk om binnen te werken: je huis zal zich vullen met die heerlijke zoete geur. Bijenwas zuivert bovendien de lucht. Dat geldt helaas niet voor stearine of paraffine, waarvan de meeste andere kaarsen worden gemaakt. Je kent het wel, die vettige walm, soms zelfs zwartig. Geurkaarsen zijn helaas ook niet zo onschuldig: vaak zijn het ronduit chemische stoffen die daarin verwerkt worden. Smelt je kaarsvet dan liever buiten, boven een primusgasje bijvoorbeeld. Veel minder ongezond voor je huisgenoten en het levert je geen extra poetsklusje op. Of ga voor makkelijk en zet een paar waxinelichtjes in een schaal met een laagje water.
Met het sfeervolle Sint Maartensfeest begon de Grote Kersttijd. Veertig dagen lang telden we af, via advent, tot Kerstmis. Daarna duurde het nog eens veertig dagen tot dit laatste lichtfeest een nieuw groeiseizoen aankondigt op 2 februari: Maria Lichtmis!
Meer lentesfeer Zelfs nu de meeste winkels dicht zijn, lukt het vast om een beetje lentesfeer in huis halen: een hyacint op een vaasje of een paar bolletjes kun je vinden bij de supermarkt. Of lepel er een paar uit je tuin, als je die hebt. Een beetje kleur en geur kan zoveel doen! Maak een mooi plekje op tafel, met een fijne tekening, kaart of andere vindsels erbij. Laat de bolletjes eerst in huis bloeien. Poot ze na afloop in de tuin of bewaar ze voor volgend jaar op de pot. Ze laten zich vast weer zien! Pannenkoeken! Niks moet, maar kinderen vinden pannenkoeken altijd een feest. In Frankrijk worden ze van oudsher gebakken met Maria Lichtmis. De ronde vorm zou verwijzen naar de zon, die vanaf nu iedere dag aan kracht wint en langer schijnt. Wie pannenkoeken at met Maria-Lichtmis, zou het hele jaar van voorspoed verzekerd zijn. Wie wil dat nu niet? In de Jaarplanner publiceerde ik al eens het recept van Henja Schneider. Het maakt je pannenkoeken absoluut smakelijker! En buiten bakken… ook leuk!
Zonneflensjes 200 g bloem 4 eieren 5 dl koude melk 2 eetlepels honing 60 g roomboter snuf fijn zeezout
Smelt de roomboter zachtjes en laat afkoelen tot lauw. Klop bloem, eieren, honing en zout tot een glad mengsel. Voeg al kloppend, geleidelijk de koude melk erbij. Niet te snel, dat voorkomt klontjes. Klop daarna de gesmolten boter door het beslag. Laat op een koele plek zeker een uur rusten. Bak de flensjes daarna in een klein klontje boter. Lekker met hazelnootpasta en gehakte nootjes, rozengelei of ahornsiroop! bron: ‘Feestrecept’ van Henja Schneider uit Trouw 01.02.2019
Benieuwd hoe jullie Lichtmis-moment eruit gaat zien! Fotootjes en berichtjes zijn welkom op Facebook & Instagram: @inspiratievoorouders Verder lezen? Verder zingen? Vrijeschoolpedagogie
Comments