top of page

Een kinderarts over de magie van de mens

Wat een bijzonder Tweeluik ligt er achter ons! Vijftig mensen kwamen er op vrijdag én zaterdag luisteren naar Edmond Schoorel, die niet alleen thuis bleek te zijn in de kindergeneeskunde, maar ook in de kinderliteratuur en de euritmie 😉 Een kris-kras impressie van vrijdag en zaterdag.

Zintuigen zijn werktuigen Zintuigen verbinden ons met de aarde en de wereld om ons heen. We doen er indrukken aan op zonder tussenkomst van ons verstand. Die waarnemingen leveren ons kennis op. Maar er is een verschil tussen zintuig (het werktuig) en -zin (zoals de bewegingszin, de taalzin of de evenwichtszin). De zin gaat over wat onze ziel met het zintuig (als instrument) kan doen. Daarover ging deze Tweeluiklezing.

Schoorel duidde de twaalf verschillende zintuigen die in de antroposofie worden onderscheiden als één levend organisme: als je iets waarneemt, doen alle 12 zintuigen mee. Dit organisme helpt ons omgaan met de geschapen wereld om ons heen, als je het goed verzorgt. Maar zelfs met die twaalf zintuigen kunnen we niet alles waarnemen. We hebben bijvoorbeeld geen zintuig voor het waarnemen van de zwaartekracht of de liefde.

Moeders-450x400

Een kind mag zich binnen jouw troost-mogelijkheden builen vallen.


Doordenkers, tips en inzichten * Leg niet te veel uit aan kinderen: daarmee voorkom je dat hun begripszin hun ik-zin gaat overheersen. En verrassend voor velen: zelfs zuigelingen hebben al een ik-zin. Ze kunnen die alleen nog niet gericht hanteren, maar ze nemen wel degelijk waar op dat gebied. * Prikkelgevoelige mensen (HSP) nemen te weinig waar. Als je prikkels écht waarneemt, zonder oordeel, heb je er geen last meer van. * Een kind mag zich binnen jouw troost-mogelijkheden builen vallen. Troost is een magische helper voor kinderen tot 7 jaar als hun grenzen verstoord raken. * Als een kind goed in zijn vel zit en de hechting goed verloopt, gaat hij ontdekkingen en ontmoetingen aan: daarom heeft een mens keukenkastjes 😉 * Geur hangt samen met ons instinct en komt vrij zodra een stukje fysieke wereld in verval raakt: bij planten, dieren, mensen – zelfs bij een baby. Op de vraag wanneer dat verval dan precies intreedt, want babytjes ruiken toch lekker? antwoordde Schoorel met twinkelende ogen: “Meteen”. * Smaakzin gaat natuurlijk over wat je proeft, in je mond. Maar ook over wat je kunt ontwikkelen om je heen: hoe richt je je huis in, hoe kleed je je, hoe ontvang je gasten? Ook dat valt te proeven en dus te ontwikkelen. Met je smaakzin verken je de binnenkant van de dingen.

M-E-N-S Zintuigen zorgen ervoor dat we ons als mens ontwikkelen en helpen ons om gezond te worden en blijven. En ook al krijgen we er acht van de twaalf kado, voor de bovenste vier (toonzin, taalzin, gedachtezin en ik-zin) moeten we meer ons best doen. In cultuur brengen, noemde Schoorel het, maar daar zijn we als geen ander toe in staat. Hij liet het zien aan de hand van de letters M-E-N-S, zoals die in de euritmie worden uitgebeeld. Mensen hebben een verbindende kwaliteit, een behoudende / beschermende kwaliteit, maar ook een magische kwaliteit. Die magie vind je terug in de letter S – Schoorel vergeleek het met de zigzaggende toverstaf van Harry Potter en vuurde iedereen aan daar vooral niet zuinig mee te zijn…

Euritmie: nog leuker om zelf eens te doen Wil je zelf eens ervaren hoe dat zit met de kwaliteit van klanken, letters en woorden? Hoe het voelt om dat uit te drukken met je eigen lijf? Meld je dan aan bij Annie Nijhuis (avinzeeland@gmail.com of tel. 06-42405445). Annie organiseert de komende maanden vier euritmie workshops in Middelburg. De eerste wordt verzorgd door Monique Moerkens op zaterdag 12 maart van 10 tot 14 uur. Locatie: Vrije School Zeeland, W. Arondeusstraat 59, Middelburg.

Meer weten over euritmie? Lees hier of klik hier.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page