top of page

Eet je mee? (luisteren mag ook)

De laatste Tweeluik-lezing van dit schooljaar staat voor de deur! Of eigenlijk: nog nét in de volle grond. Er zijn weer bosbietjes, asperges en heel veel ander smakelijk lentegroen, dus gaat het op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei over eten en koken met het seizoen. Ilse Beurskens vertelt en laat je zien en proeven van biologisch-dynamische oogst. Wat kunnen zo vers mogelijk geoogste seizoensgroenten en kruiden voor jou doen?

snijbiet

snijbiet door de lens van zilverblauw.nl


BELANGRIJK * Dit keer dus ook een  kookworkshop en lunch, dus meld je tijdig aan. Stuur vóór maandag 23 mei 9 uur je aanmelding naar: avinzeeland@gmail.com . Ilse kan dan aan de slag met recepturen en het bellen met telers op Walcheren. En jij bent op zaterdag verzekerd van een plekje in de keuken en aan tafel. Na maandag kunnen we je dat niet garanderen. * Er is weer kinderopvang op zaterdag. Kinderen tussen 2,5 en 6 jaar die bij Madelief worden opgevangen tijdens de lezing eten natuurlijk gewoon mee. We vragen een bijdrage van € 1,- per uur per gezin. Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden is noodzakelijk: avinzeeland@gmail.com. * vergeet je snijdplank en (koks)mes niet!

Het wordt een bijzonder en smakelijk Tweeluik! Goed je te zien 😉

 

Tweeluik-lezing voedingskundige Ilse Beurskens

De laatste Tweeluik-lezing van dit schooljaar wordt verzorgd door voedingskundige Ilse Beurskens. Ilse kookt, geeft les op de Kraaijbeekerhof en filosofeert graag over eten. Dat komt ze met ons doen op vrijdagavond 27 en zaterdagmorgen 28 mei. Ilse staat met twee benen in deze tijd, maar kan ook uit de voeten met de antroposofie in de keuken. Koken met de seizoenen is hip, maar hoe kun je daar écht slim mee werken? Wat is lichtkracht precies en hoe bepaalt het de voedingswaarde van ons eten? We willen ons graag ontwikkelen, maar hoe kan voeding ons daarin ondersteunen? De antroposofie blijkt verrassend toepasbaar te zijn – ook als we ons eten bereiden.

Vrijdag 27 mei, 20.00 – 22.00 uur Welke voeding vraagt deze tijd?

We kunnen op allerlei manieren kijken naar de levensprocessen in ons lichaam. De antroposofie gebruikt verschillende mensbeelden om deze levensprocessen te verduidelijken. Ook via voeding kun je dit onderzoeken. Ilse Beurskens laat vanavond zien hoe je bij het samenstellen van je maaltijd de balans kunt stimuleren tussen denken, voelen en doen.

Daarnaast gaan we het hebben over vitaliteit, lichtkracht en de eeuwenoude voedingskwaliteit van granen. Wat gaat er vandaag de dag dan mis met graan? Hoe ontwikkelen we ons als mensheid in de tussentijd? En welke voeding past daarbij? Met deze vragen gaan we op zaterdagochtend ook praktisch aan de slag tijdens de kookworkshop.

Zaterdag 28 mei, 10.00 – 13.30 uur Lezing + kookworkshop ‘Harmonie in een maaltijd’

Wanneer we balans brengen in onze maaltijden, komt dit onze ontwikkeling ten goede. Daarom gaan we vandaag niet alleen luisteren, maar ook samen een lunch bereiden. Vertrekpunt is de invloed van de elementen op de levensprocessen van planten. Hoe een plant groeit en rijpt, hangt nauw samen met de inbreng van aarde, water, lucht en vuur. Wanneer je de kenmerken van deze inbreng kent, kun je ze aflezen aan de plant. Deze kosmische krachten vormen iedere plantenfamilie anders en ze bieden ons een voedende kwaliteit.

Ilse neemt ons mee in hoe je kunt kijken naar de werking van de elementen op ons eten. Kunnen we die werking herkennen bij de groenten die we daarna gaan bereiden voor onze lunch? Ook besteden we aandacht aan het belang van verschillende smaken in een maaltijd en kijken we naar de seizoenen. Wanneer je je bewust bent van wat de verschillende jaargetijden ons brengen, zie je hoe goed de gewassen elkaar opvolgen. Alles komt precies op tijd…

Mochten er meer dan zestien mensen willen koken onder leiding van Ilse, dan verzorgt Nico Landsman van de Antroposofische Vereniging een tweede workshop: waarnemen van levenskrachten. Om 12.30 uur sluiten we gezamenlijk af met een maaltijd. Ook de kinderen die deze ochtend worden opgevangen zijn daarbij van harte welkom!

Ilse Beurskens, eigenaar van Voedsaam, verdiept zich al meer dan tien jaar in gezonde voeding. Haar kennis deelt ze via kookworkshops, artikelen en honderden recepten op http://www.antrovista.com/voeding/recepten/. Ilse: “Deze tijd vraagt om visie. Het eten dat je in de winkel koopt, is niet meer vanzelfsprekend iets dat je voedt. En dat is vrij lastig, want er zijn veel tegenstrijdige meningen over wat gezonde voeding is. Je kunt verstrikt raken in allerlei tegenstrijdige informatie. Alleen volkoren producten? Of helemaal geen granen? Liever geen gluten? Is vlees eten ongezond? Eet ik te veel of juist te weinig eiwitten? Krijg ik genoeg anti-oxidanten? Is biologisch wel gezonder?”

“Wanneer je je verdiept in de achtergrond van verschillende klassieke voedingstradities zie je gelukkig ook veel overeenkomsten. Daar kunnen we een visie aan ontwikkelen. De moderne voedingstheoriën zijn meestal gebaseerd op problemen uit de huidige samenleving en geven praktische oplossingen binnen dezelfde denkkaders. Het ontwikkelen van een visie die de mens, het leven op aarde en de kosmos als geheel ziet, kan een basis zijn om je eigen weg te vinden, je eigen keuzes te maken. Met een visie kun je je ervaringen duiden en richting geven aan een volgend uitproberen. Zo werken hoofd en gevoel samen en kun je daadkrachtig handelen.”

De Tweeluik-lezing is een initiatief van Inspiratie voor Ouders en de Antroposofische Vereniging in Zeeland. Een spreker van ver verzorgt twee verschillende lezingen op een vrijdagavond en aansluitend op zaterdagmorgen, zodat er ruimte ontstaat voor verdieping. Ouders, grootouders, opvoeders, leerkrachten, AViN-leden en belangstellenden zijn van harte welkom!

 

Tweeluiklezing Praktisch

Locatie Vrije School Zeeland, W. Arondeusstraat 59, Middelburg Vrijdag 27 mei, 20.00 – 22.00 uur Zaterdag 28 mei, 10 uur-13.30 uur

Entree  Vrijdag 27 mei: € 10,- Zaterdag 28 mei: € 12,50 (incl. biologische lunch, ook kinderen die opgevangen worden bij Madelief, mogen aanschuiven)

Combitickets! Wil je niks missen? Kom dan beide lezingen voor € 20,- in totaal.

Voor ouderparen geldt voor de lezing & workshoplunch van 28 mei een speciaal tarief: samen voor € 20,- Kom je als ouderpaar zowel op 27 als 28 mei? Dan kost jullie combiticket € 39,- in totaal.

Aanmelden? Ja graag! I.v.m. inkopen voor de kookworkshop en lunch op 28 mei is aanmelden noodzakelijk. Mocht je niet willen blijven koken / eten, vermeld dit dan in je aanmelding. avinzeeland@gmail.com

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page