Morgen is het derde advent, Sint Lucia én wereldlichtjesdag. Mooi, hoe op het donkerste moment van het jaar het licht in verschillende culturen geëerd wordt .
De legende van Sint-Lucia die haar eigen ogen uitstak en toch bleef zien, hangt samen met de symboliek van de winterzonnewende: de overwinning van het licht op de duisternis. Wereldlichtjesdag is daar een eigentijds voorbeeld van. Ontstaan in 1997 in Amerika, worden er op steeds meer plekken in de wereld op de 2e zondag van december om 19.00 uur lokale tijd kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven, licht er op ieder uur wel ergens op de wereld een kaars op voor de kinderen die niet meer onder ons zijn. Steek thuis een kaarsje aan of volg de livestream voor een online moment om 18.50 uur.
Saffraandraadjes of saffraanpoeder? Zin in wat lekkers voor deze dag? Bak Lussekatter! Deze krullerige goudgele ‘kattentongen’ horen in Zweden bij het lichtfeest Sint Lucia op 13 december, maar ze worden vaak tot aan Kerstmis gebakken. Hun gele gloed danken de broodjes aan de handgeplukte stempels van de saffraankrokus (crocus sativus). De smaak van saffraan is met niks te vergelijken: fris en aards tegelijk. Met geelwortel (kurkuma) kleurt je deeg ook geel, maar dan smaken je broodjes wel anders. Kwestie van uitproberen. Als je aan saffraanpoeder kunt komen, voeg je het toe aan de droge ingrediënten. Als je echte saffraandraadjes gebruikt, wel deze dan eerst tien minuutjes in een paar lepels kokendheet water. Verwijder de draadjes, voeg het vocht toe aan de melk en werk dan verder volgens het recept.
Recept Lussekatter / Luciabroodjes Traditioneel worden deze broodjes van tarwebloem en suiker gemaakt, maar Luise en David van The Green Kitchen bedachten een voedzamer variant. Leuk om te maken met de kinderen. Wel even plannen: het deeg moet twee keer rijzen. Luciabroodjes zijn op hun best als ze net uit de oven komen. Lekker met een kop dampende thee, chai of koffie! 1 eetlepel droge gist (of 25 g verse gist) 1/2 theelepel zeezout 50 saffraandraadjes of 1 g saffraanpoeder 60 g roomboter 250 ml melk, soyamelk of notenmelk 6 theelepels ahornsiroop of honing 2 eetlepels amandelpasta (optioneel) 5 eetlepels Turkse yoghurt, volle kwark of soyayoghurt 450 g speltbloem (voor wat meer vezels: speltmeel) 30 rozijnen 1 losgeklopte eidooier
Eerst even over het deeg Hoe lang je jouw deeg moet kneden hangt af van het meel dat je gebruikt: als er nog vezels inzitten, neemt het deeg meer vocht op dan witte bloem. Als je deeg te nat blijft, kun je meer meel toevoegen en/of langer kneden (zo’n tien minuten). Als je deeg te droog voelt: voeg dan voorzichtig nog een beetje melk toe.
Meng gist, zout en saffraan in een grote kom en zet opzij. Smelt de roomboter in een sauspan, voeg melk, ahornsiroop / honing en amandelpasta toe en verhit tot maximaal 40°C. Klop stevig door zodat de amandelpasta goed oplost en voeg het geheel dan toe aan de droge ingrediënten. Voeg yoghurt / kwark toe en klop tot een samenhangend mengsel. Voeg 2/3 van het speltmeel toe. Roer door met een houten lepel tot het stevig genoeg is om te kneden. Voeg meer meel toe tot het deeg zich goed laat vormen tot een bal die niet aan je handen plakt. Dek de bal af met een schone keukendoek, laat rijzen op een warme plek. In elk geval een uurtje of totdat het deeg dubbel zo groot geworden is, met luchtblazen erin.
Verzamel de rozijnen in een kommetje met een paar eetlepels lauw water, zodat ze kunnen wellen. Kneed het deeg een minuutje op een licht bebloemde ondergrond en maak er een rol van. Verdeel in 15 gelijke stukken, die je onder de handen rolt tot kleine strengen van een centimeter dik. Vorm er een kleine S van door de punten naar binnen te krullen. Dek weer af met de keukendoek op een warme plaats en laat nog eens 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven tot 220°C. Bestrijk de broodjes met een beetje eidooier, zodat ze mooi gaan glanzen. Versier met een paar rozijntjes. Bak de broodjes tot ze goudbruin zijn in 10 tot 15 minuten. Zet koffie of thee en smullen maar!
De broodjes blijven in een luchtdichte trommel een kleine week goed, maar vers uit de oven zijn ze het lekkerst. Fijne zondag!
Comments