top of page

Egologica, twaalf antennes en een kompas


Volwassenheid is een manier van zijn die niet egologisch is, dus niet de logica van het ego volgt, maar de logica van de relatie met andere mensen, met de planeet. Gert Biesta, hoogleraar pedagogie, vandaag in Trouw

Mooi woord, egologica. In feite gaat de Tweeluiklezing van kinderarts Edmond Schoorel op 4 en 5 maart hier ook over. Lukt het om ons te  verbinden met de wereld om ons heen? Hoe doe je dat eigenlijk en wat heb je daarvoor nodig? Schoorel komt vertellen over een fascinerend instrumentarium dat we allemaal in huis hebben, maar niet altijd bewust inzetten: onze zintuigen. Daar kunnen we veel meer mee dan horen, zien, ruiken, voelen en proeven. We hebben er twaalf om precies te zijn.

Twaalf zintuigen? Jazeker, en die helpen groot en klein om in de wereld te gaan staan. We zijn allemaal toegerust met een fijngevoelig netwerk van twaalf antennes. De kunst is om ze te gaan inzetten als een betrouwbaar kompas. Op vrijdagavond 4 maart gaat Edmond Schoorel met ons in gesprek over de vier zintuigen die we vooral als volwassenen gebruiken, op zaterdag 5 maart vertelt hij over de acht zintuigen die kinderen ontwikkelen van peuter tot puber en over de rol van ouders en opvoeders tijdens dit bijzondere proces.

Edmond Schoorel werkte jaren lang als kinderarts in een regulier ziekenhuis, maar kan ook uit de voeten met de antroposofie binnen zijn vakgebied. Dat inspireerde hem in 1996 tot de oprichting van het Kindertherapeuticum in Zeist. Schoorel gelooft in een multidisciplinaire diagnostiek én behandeling van zorgvragen. “Heel het kind” is hun motto en daarbij worden de ouders actief betrokken. Ouders zijn degenen die het welzijn van hun kinderen als geen ander kunnen borgen – en dat is iets anders dan kinderen altijd hun zin geven. Schoorel geeft je graag te denken als hij komt spreken. Met scherpzinnige humor, dat wel. Als bestuurslid van de Academie voor Ouders zet hij zich graag in voor vaders, moeders en opvoeders, want: “Je hoort mij niet zeggen dat opvoeden makkelijk is”. Edmond Schoorel is een gewild spreker en schreef  heldere boeken over de eerste zeven levensjaren van een kind, over warmte en opvoeden in het digitale tijdperk. Hij neemt een stapeltje mee.

De Tweeluiklezingen worden georganiseerd door de Antroposofische Vereniging in Zeeland en Inspiratie voor Ouders. Iedereen is welkom, ook als je zelf geen kinderen onder je hoede hebt!

Workshops! Een Inspiratie Ochtend is niet compleet zonder workshops: na veel hoofd en zeker ook hart, is het tijd voor je handen. De tastzin komt dit keer goed aan de beurt: je kunt boetseren met Paulien of werken met wol met Rikke. Tijd: van 12 tot 13.30 uur.

Locatie Vrije School Zeeland, W. Arondeusstraat 59, Middelburg Vrijdag 4 maart, 20 uur Zaterdag 5 maart, 10 uur

Entree  Vrijdag 4 maart: € 10,- Zaterdag 5 maart: € 7,50 (incl. workshops)

Combitickets! Edmond Schoorel kan meesterlijk vertellen! Wil je niks missen? Kom dan beide lezingen voor € 13,50 in totaal. Wel even 2x aanmelden 😉 Voor ouderparen geldt voor de lezing van 5 maart een speciaal tarief: samen voor € 10,- Kom je als ouderpaar zowel op 4 als 5 maart? Dan kost jullie combiticket € 22,- in totaal.

Kinderopvang op 5 maart Voor kinderen van 2 tot 6 jaar, 9.45 tot 13.45 uur. Bijdrage: € 1,- per uur per gezin. Aanmelden verplicht, je ontvangt bericht of er een plekje is.

Aanmelden? Ja graag! vrijdag 4 maart: avinzeeland@gmail.com zaterdag 5 maart: info@vsz.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page