top of page

Lezen: niemand kan zonder

De Kinderboekenweek is een aanstekelijke reminder om je kinderen vanavond weer eens voor te lezen. Of met hen naar de bieb te gaan, of naar het theater – ook daar kom je boeken tegen. Tips vind je onderaan dit artikel, eerst een paar feiten.

voorlezen-logo-2008

Weet je nog hoe het voelde als je werd voorgelezen? De wereld kon vergaan, als je maar hoorde hoe het verder ging. Je één voelen met een boek, samenvallen met een verhaal of liever nog, met een personage uit dat verhaal, is niet voorbehouden aan kinderen. Het prikkelt en inspireert ons allemaal.

We kunnen niet zonder lezen, zelfs niet in onze beeldcultuur. Een kind van 7 jaar oud heeft een woordenschat van 5000-7000 woorden. Ongeveer 80% daarvan vergaarde hij via voorlezen en lezen. Een 17-jarige die leest, kent 50.000 tot 70.000 woorden. Een 17-jarige die niet vaak leest, kent slechts 15.000 tot 17.000 woorden. Terwijl we zo’n 50.000 woorden nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Jacques Vriens, oud-schooldirecteur en kinderboekenschrijver, ziet het zo:


Jacques Vriens

Jacques Vriens


“Als kinderen niet graag lezen, doen ze onvoldoende leeservaring op. En die heb je nodig bij alle andere vakken op school. Een kind dat te weinig leeservaring heeft, ziet als een berg op tegen de teksten uit zijn leerboeken. De citotoets van groep acht bestaat voor 95 procent uit tekst. Hoe kom je die door zonder voldoende leeservaring? Je doet kinderen dus tekort als je ze niet leert dat lezen leuk is, als je ze te weinig vrij laat lezen en te weinig voorleest. En dan heb ik het nog niet eens over lezen als stimulans voor de verbeeldingskracht, concentratie en empathie.” bron: ‘Meester, ken uw klassiekers’, Bas Maliepaard, Trouw, 11.10.2013

Over die empathische factor schreef journalist Philip Huff:

Lezen – inbeelden – inleven,’ een studie van Raymond Mar en Keith Oatley van de Universiteit van York uit 2010, had een opmerkelijke conclusie: hoe vaker kinderen verhalen kregen voorgelezen, hoe genuanceerder hun idee was van de beweegredenen van andere mensen. Dat wil zeggen: dat ze zich beter kunnen voorstellen hoe anderen zich voelen en beter begrijpen hoe zij de wereld zien. En ja, daarbij was rekening gehouden met de mogelijkheid dat mensen die van nature empathischer zijn, graag romans lezen. uit: ‘Lezen is leven’, Philip Huff in De Correspondent

Inspiratie nodig? 1. Check de boekenlijstjes eens van deze thuisonderwijsmoeder. 2. Ook in het theater vind je regelmatig voorstellingen die gebaseerd zijn op kinderboeken. Zo Speelt Theater Terra dit seizoen Kabouter en  De Vliegende Hollander. 3. Schrijver of illustrator ontmoeten? Check de agenda van de bibliotheek bij jou om de hoek of van je favoriete uitgeverij. 4. Al eens naar het Kinderboekenmuseum geweest in Den Haag?

Nog meer redenen om samen met een boekje in een hoekje te kruipen vind je hier

#boeken #lezen #voorlezen

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page