top of page

Sterrenregens kijken!

Met mijn zoontje van vijf heb ik een afspraak: ik maak hem wakker als er ‘s nachts iets bijzonders te zien is aan de hemel. Vorig jaar keken we vanaf de trampoline onder een dekentje naar boven. Het is weer bijna zo ver!

Ieder jaar rond 12 augustus kun je je laven aan vallende sterren. Met tientallen per uur schieten ze omlaag, zilverwitte staarten trekkend door de nacht. Hemels vuurwerk zien tilt ons voor even op van de aarde. Er flitst ook iets door jezelf heen: een innerlijke vonk van geluk, ontzag of misschien wel eerbied. Daar, in dat stille donker, voel je de grootsheid van het bestaan.

perseiden

Perseïdenregen, bron: scientias.nl


Dit jaar zal de maan flink storen in het toch al door lichthinder geplaagde Nederland en België (mooi woord verzonnen de Belgen: lichthinder). Maar zelfs dan zijn, op het hoogtepunt van de sterrenregen (vrijdagnacht, van 12 op 13 augustus), bij ons toch nog ieder uur zo’n  60 meteoren van de Perseïdenzwerm zichtbaar. Beste tijdstip is 3.30 uur, als de maan onder is gegaan: dan heb je kans op zo’n 72 vallende sterren per uur. De zwerm neemt de tijd: ook enkele nachten voor en na 12 augustus vallen er meer sterren dan anders. Precies weten hoe het zit? Klik hier.

In Italië hebben ze een mooie naam voor de meteorietenregen van de Perseïden: La Notte di San Lorenzo. Laurentius was een jonge priester die in Rome oude en zieke mensen verzorgde. Totdat hij werd opgepakt en op 10 augustus 258 n.C. werd doodgemarteld, omdat hij het geld van de kerk verdeelde onder de armen. Sindsdien stromen de tranen van Laurentius en regent het iedere zomer vallende sterren.

Het zit in de genen van de Italianen om midden in die augustusnacht naar het strand te gaan of de bergen in, om de sterren te zien vallen. Natuurlijk samen, picknick mee. In Nederland kent lang niet iedereen het verschijnsel en: is het lang niet overal leeg genoeg om de hemel af te kunnen speuren. Nederland is bovendien de meest lichtvervuilde plek van heel Europa, kijk maar op deze nachtelijke satellietfoto:

Europa_in_de_nacht

Maar het is wel vakantietijd! Misschien ben je in de binnenlanden van Spanje of Kroatië. De donkerste plek van Nederland? De Waddeneilanden.  De Boschplaat op Terschelling is zelfs een officieel Dark Sky Park. Reis naar zo’n plek, sta op midden in de nacht, trek iets warms aan, kleedje mee en turen maar. Zoek sterrenbeeld Perseus op, want daar vandaan lijken de meteoren te vertrekken. Wie doet de eerste wens? Waarom sterren zien vallen gelukkig maakt, lees je hier.

Bewaren

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page