top of page

Vertrouwen we het schoolsysteem nog wel?

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021


Misschien luisterde je al naar de podcastserie ‘Opgejaagd’ van Jennifer Pettersson – moeder en documentairmaakster. Een Zweedse, die al twintig jaar in Nederland woont, maar sinds ze kinderen heeft, zich opgejaagd voelt. Pettersson ervaart een groot contrast tussen haar geboorteland en Nederland als het gaat om het grootbrengen van kinderen. Ze uitte haar zorgen daarover in een opiniestuk voor NRC en werd door bijval overspoeld. Dat zette de documentairemaakster in haar aan het denken.

De vroege selectie die hier plaatsvindt, zit me al dwars. Op je elfde wordt je niveau en je toekomst bepaald. Dan moet je al bepalen of je timmerman of wetenschapper wilt worden. In Zweden is dat pas op je vijftiende. Daartussenin zitten behoorlijk vormende jaren. Verder vind ik dat het tempo van het leren hier echt omlaag moet om ook mogelijkheden te scheppen voor andere dingen dan rekenen en taal. De druk moet van de ketel, zodat leren weer leuk wordt voor kinderen. Jennifer Pettersson in de vprogids, 30.01.2018

Pettersson besloot een serie podcasts te wijden aan de kwaliteit van kinderopvang en onderwijs in Nederland. Wat doet dat systeem – voortgewoekerd uit het feit dat ouders tegenwoordig tweeverdieners (moeten) zijn – met onze kinderen? Kan het echt niet anders? En wat zouden we dan kunnen opsteken van de Zweedse situatie?

Wat een kans om via de ogen van een generatiegenoot kritisch te kunnen kijken in welke situatie onze kinderen eigenlijk opgroeien. De podcastserie is nog niet compleet – iedere eerste vrijdag van de maand wordt door de VPRO een nieuw deel vrijgegeven. Pettersson heeft nog niet besloten of ze remigreert naar Zweden, maar één ding weet ze al wel:


Relativeren hebben we genoeg gedaan, we mogen best wel wat ambitieuzer zijn voor onze kinderen. Jennifer Pettersson Het Parool, ‘Wees een lastige ouder’, 24.03.2018


Wil je iets doen met je bezorgdheid? Laat je zien en horen op de school van je kinderen! En word lid van de actiegroep Ouders voor Goed Onderwijs.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page