top of page

Wanneer ging jij voor het eerst naar de bioscoop?

Kun jij je nog herinneren wanneer je voor het eerst naar de film ging? Tijdens een logeerpartijtje bij mijn lievelingsnichtjes mocht ik mee naar Pinkeltje. Hoe oud zal ik zijn geweest? Een jaar of zeven, acht misschien? Van de entourage herinner ik me weinig, maar het rode puntmutsje in het raamkozijn van schrijver Dick Laan zie ik nóg voor me.


Daar moest ik aan denken toen ik vanmorgen in dagblad Trouw het interview las met  scenarioschrijfster Mirjam Oomkes. Ze kreeg het voor elkaar om een complete speelfilm te maken, gebaseerd op het versje Dikkertje Dap van Annie M.G. Schmidt. Hoe iconisch en wereldberoemd dat versje in Nederland ook is, het telt slechts 34 regels. Hoe doe je dat? Oomkes: “Omdat Dikkertje in het versje vertelt dat hij het a,b,c leert, kwamen we op het idee om een verhaal te schrijven over een jongetje dat voor het eerst naar school gaat.” Met een kersverse eersteklasser in huis, was mijn nieuwsgierigheid gewekt.

slideshow_dikkertje-dap_st_7_jpg_sd-high_-victor-arnolds

Toen sneed Oomkes iets aan wat je zelden hoort, maar waardoor wij al jaren geen haast hebben met bioscoopbezoek. Dat kinderfilms toch vaak iets te eng en spannend zijn voor de allerkleinsten. Oomkes – zelf moeder van twee jonge kinderen: “Dat is iets waar we erg op gelet hebben bij het schrijven: dat het plezierig is voor peuters en kleuters, en tegelijk ook vermakelijk voor oudere kinderen, en voor meegetroonde ouders en grootouders.”

Misschien troont deze ouder haar eersteklasser in de herfstvakantie dus voor de eerste keer mee naar de bioscoop. Dikkertje Dap gaat a.s. zondag in première tijdens het Nederlands Filmfestival. Te zien vanaf 4 oktober. Werelddierendag 🙂

Wanneer ging jij voor het eerst naar de bioscoop?

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page