top of page
manonberendse

11 tips voor een Sinterklaasfeest zonder stress

Sint en zijn pieten zijn weer in het land! Dat laat ons hart niet alleen kloppen van verwachting, maar ook wel eens van wanhoop of stress. Pepernoten liggen al vanaf begin september in de winkels, het Sinterklaasjournaal wordt elk jaar doller en voller. En pieten én klazen kom je overal tegen: op het werk, de sport- en knutselclub, het kinderdagverblijf en op straat. Hoe houden we het leuk?

transparant Sint boven daken

Transparant van Kirstin Balm http://www.handenziel.nl


1. Weet wat je viert: verdiep je eens in de verhalen en tradities rondom dit eeuwenoude feest. Het brengt je ongetwijfeld op ideeën. Ken je het boekje Sinterklaas en het geheim van de nacht, van Pieter van der Ree? Aanrader! Want hoe zit dat eigenlijk met een Sint over de daken? En waar staat de schoorsteen symbool voor?

2. Plaats dit jaarfeest gewoon in de tijd en stel daarmee alle commerciële dwingelandij nog even uit. Eerst vieren we andere momenten, zoals Michaël (29 september) en Sint-Maarten (11 november). Pas daarna komt Sint-Nicolaas aan in Nederland: traditioneel de eerste zaterdag na Sint-Maarten. Vanaf dan is er soms wat lekkers in huis.

3. Zet Sint-Nicolaas neer als een beeld. Van een afstandje een boot zien afmeren met een wuivende Sint aan boord zegt al genoeg. Kinderen leven tot hun zevende levensjaar in een magische wereld waar de fantasie hoogtij viert. Ze zijn prima in staat om zo’n beeld zelf in te kleuren met hun eigen verhalen, verkleedpartijen en vragen. Het enige wat je hoeft te doen is hen de ruimte geven, door niet te jong al vooraan te gaan staan bij de intocht. En het Sinterklaasjournaal zo lang mogelijk uit te stellen. 4. Over intochten gesproken… houd het leuk voor je kinderen en jezelf. Wie verplicht je om naar het spektakel in de stad te gaan? Check de intochten eens in jullie buurt. Die zijn soms ook wel eens een weekje later. In kleinere dorpen verlopen ze ook vaak ook wat relaxter. Hoe fijn is het als je kind een handje pepernoten krijgt zonder duw- en trekwerk? Wat ook kan helpen: speld een naamkaartje op de jas van je kleine. Zo simpel, maar het kan glans geven aan een ontmoeting met Sint of Piet.

week 46 Sint stoomboot intocht

Transparant van Kirstin Balm http://www.handenziel.nl


5. Maak kinderen deelgenoot van waar het Sinterklaasfeest voor staat: aan iemand anders denken, iets schenken dat met zorg is uitgekozen of gemaakt, het samen gezellig maken. Dat kan al jong, maar juist ook ouder: samen kadootjes maken of wichtelen in de decembertijd (daarover meer in een volgende post). Als je het achterliggende idee mee weeft in deze tijd van het jaar, leg je een basis waar iedereen wat mee kan: van peuter tot grootouder. En waarop je kunt terugvallen als het je te dol wordt.

6. Misschien wel de belangrijkste tip: durf je eigen feest te scheppen. Creëer een eigen sfeer en laat rituelen ontstaan die ieder jaar terugkomen – de kracht zit ‘m in de herhaling. Hang een kleurrijke transparant op het raam, laat je kind een mooie kaart uitzoeken voor bij zijn bed of op de seizoenstafel. Een etherische olie kan alle tumult weer even laten zakken. Knutsel en bak zelf – dat is leuker, lekkerder en knus! Een jaarlijkse brief van Sint-Nicolaas of Piet waarin staat wanneer jouw kinderen hun schoen mogen zetten, waarom niet? Dan is duidelijk wanneer ze er iets in zullen aantreffen. En wanneer niet. Het postverkeer kun je binnenshuis organiseren, maar Sinterklaas heeft ook een postadres, twee zelfs. In Nederland en in België. Je krijgt een brief terug.

7. Zet zelf de toon: laat je niet gek maken door familie, dan blijven je kinderen ook relaxed. Maak afspraken over moment, aantal kado’s en een compact verlanglijstje kan wonderen doen. 8. Varieer met zelfgemaakte kadootjes en functionele. Van oorsprong was het Sinterklaasfeest ook gericht op het door komen van een koude, lange wintertijd. Sint gaf jou wat je nodig had. Daar komt de traditie vandaan van het schenken van functionele kado’s – iets waar geen enkele speelgoedwinkel je aan zal herinneren. Wat is er mis met een nieuwe pyjama of warme sjaal? Zelf kadootjes maken is sowieso een fijne tip voor een langzame december. Brei wat extra liefde in die sjaal!

9. Moeten kinderen altijd mee boodschappen doen? Het vraagt wat planning, maar scheelt bergen prikkels. Tegen de tijd dat ze mee gaan: gebruik een ouderwets boodschappenlijstje en verzamel samen wat daarop staat. Niet meer, niet minder.

10. Samen koken helpt, zelfs als je in de winkel staat: “Speculaas? Wat een goed idee, dat gaan we thuis weer eens zelf bakken.” De dag waarop je pakjesavond (of middag?) viert, heb je samen voorpret in de keuken. Lekkere pan soep maken of warme chocolademelk.

11. Tv kijken of toch liever… Luisterboeken geven kinderen de kans om hun eigen voorstelling te maken van een verhaal. Onze favoriet is het tijdloze hoorspel Bert & Ernie vieren Sinterklaas. Vanuit de beleving van kinderen verzonnen en verteld, maar met een gezonde dosis moraal tussen de regels door – nog altijd Sinterklaasproof. Meer boekentips? Hier vind je heel veel suggesties. Toch de tv aan? Kijk mee via Uitzending gemist op een rustiger moment dan vlak voor het slapen gaan en heb het erover.

Pfff… en na 5/12 komt Kerstmis rap dichterbij… Nog meer tips om het leuk te houden in december? Rachel van Wijngaarden schreef in dagblad Trouw een mooi artikel: Geen stress, kies voor een langzame december.

Hoe houden jullie het leuk? Ben benieuwd naar wat jullie doen in deze tijd. En laten 😉 Deel je ideeën en ervaringen!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page