top of page

17 oktober: Inspiratie Ochtend

Na een rijke proefeditie Inspiratie Ochtenden voor Ouders gaan we dit schooljaar van start met een mooie oktoberochtend. We werken nog aan kinderopvang voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar: houd het blog in de gaten!

Programma 9.45            inloop 10.00          “Kijken naar kinderen” – Elisabeth Steinmeijer 11.15           vragen 11.30          pauze & schoolwinkel open 12.00          workshop herfsttransparanten maken workshop herfstkinderen maken voor je eigen seizoenstafel 13.15           elkaars werk bekijken, laatste kop thee & koffie, schoolwinkel open 13.30           opruimen en naar huis


Kijken naar kinderen Schoolleider Elisabeth Steinmeijer neemt ons mee in de manier waarop leerkrachten op vrijescholen kijken naar de ontwikkeling van kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Hoe zien ze eruit? Hoe bewegen ze? Hoe pakken ze hun taken aan? Hoe leggen ze contact?

Elisabeth: “Wanneer je in een peutergroep kijkt naar al die kleintjes, dan zie je hoe hun lichaam, hun lichamelijke welzijn, hun handelen bepaalt. Als een peuter bijvoorbeeld honger heeft, dan is hij honger. Oudere kinderen laten dat anders merken: zij hebben honger. Zo zie je bij iedere leeftijd weer heel andere dingen.

In de vrijeschool kijken we vanuit verschillende invalshoeken naar kinderen, maar de centrale vraag is steeds:

Wat is het raadsel van dit kind? Welke vragen stelt het ons? Wat verwacht het van ons? Wat heeft het nodig? Wat zegt dit kind ons?

Samen gaan we naar kinderen kijken aan de hand van een aantal kijkrichtingen:

– constitutietypen – temperamenten – groot- en kleinhoofdigheid als typologie

Daarnaast wil ik met jullie terugkijken op onze eigen kinderjaren. Wat voor een kind was je? Wanneer veranderde dat? Natuurlijk is er volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en om vragen te stellen. Hopelijk tot 17 oktober!”

Elisabeth Steinmeijer-van Ooijen schoolleider VSZ


Workshops Michiel Woltering en Doron de Kubber lieten ons vorig seizoen al proeven van zelf dingen maken. Vervullend en verrassend om te werken aan een eigen project en nog leuker als je het samen doet. Dit keer gaan we de sfeer van de herfst vangen. Je kunt kiezen tussen het maken van een herfsttransparant met extra aandacht voor het snijden van kleine details. Of heb je zin om je eerste eigen herfstfiguurtjes te maken voor een mooi hoekje in huis? Doron laat je proeven van wol wikkelen en prikvilten. En als je bent verkocht, is er goed nieuws!

Inspiratie Door Ouders We zijn allemaal vader of moeder van kinderen op school, maar hebben ook kennis en expertise die we kunnen delen met elkaar. Ik ben heel blij met een nieuwe loot aan de boom van dit initiatief: Inspiratie  Door Ouders. Doron de Kubber en Rikke Folkersma bijten het spits af. Zij nodigen je uit voor meer maakavonden en maakochtenden! Zelf dingen maken is leuk en je leert elkaar beter kennen. Er volgt nog een theateraanbod begin 2016 en wie weet borrelt er nog meer op. Daarover meer in een volgende post.


Bij Doron kun je kennismaken met verschillende technieken die op de vrijeschool gebruikt worden. Dit is je kans om zelf te voelen wat het is om te werken met je handen, hart en hoofd. Gezellig bovendien. Je werkt bijvoorbeeld aan een Moeder Aarde popje, leert sterren vouwen of maakt een lichtje voor advent. Doron helpt je op weg, samen met school stelt ze materialen ter beschikking, ook voor koffie en thee wordt gezorgd. Wat we maken, krijgt een plaatsje op school. Jouw sterren sieren straks misschien wel een klaslokaal en seizoenstafelpopjes kunnen worden verkocht via de schoolwinkel of bazaar. In dat geval komt de opbrengst ten goede aan nieuwe Inspiratie Ochtenden: door ouders, voor ouders. We werken op de eerste dinsdagavond van de maand, op school, van 20.00 tot 21.30 uur. Je bent welkom op: dinsdag 13 oktober, 3 november en 1 december. Laat even weten aan Doron of je komt, dan is er genoeg werkmateriaal. En wie neemt er wat lekkers mee?

Wil je meedoen? Doron: 06 2379 3532 of doron112@hotmail.com


Werk je liever aan een eigen wolproject? Dan ben je van harte welkom in het Open Wolatelier van Rikke op woensdagochtend in Oostkapelle. Je werkt, onder deskundige begeleiding, aan je eigen project, dat groot of klein kan zijn, van 9.30 tot 11.30 uur. Kosten zijn € 10,00 euro per keer, inclusief materiaal en koffie/thee. Eerste Open Ateliers: 7 en 21 oktober, 4 en 18 november.

Wil je komen? Rikke: 06 4545 8975 of rikkefolkersma@yahoo.com

Check het blog voor data en aanvullingen, zegt het voort! Goed je te zien!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page