top of page

Bijna midzomer…


Zwoel voelt het nog niet, maar de vlier bloeit! Bijna Midzomer (21 juni)… In Zweden worden elk jaar tijdens het weekend van het zomer solstitium bloemen en takken verzameld om het huis mee te versieren. Buiten wordt een feest aangericht, met tafels vol fruit, salades en andere koude gerechten. Iedereen danst, zingt en viert feest rondom de ‘midzomerpaal’. Waren de meiboom en het Pinksterfeest nog opgetuigd met papieren bloemen, nu is het tijd om ze vers te plukken!

Nog even terug naar de vlier: een struik die zich niets aantrekt van langs suizend verkeer, maar die je altijd en overal trakteert op haar witte, geurende bloemschermen. Nog een flinke week, want zoals voor veel planten geldt, is Sint Jan (24 juni) een keerpunt als het gaat om bloei en voedingswaarde. Dan wordt het wachten op de vlierbessen.

Stap de komende dagen af of uit, pluk een handvol frisse bloemschermen en maak iets lekkers! Hier lees je wanneer en hoe je dat het beste doet. Laat de sterrenbloempjes drijven in een glas bubbels, maak vlierbloesemsiroop, bak de bloesems mee in flinterdunne pannenkoekjes… De tuinmensen van de Mengelmoestuin helpen je op weg met verhalen over vlier en recepten met vlierbloesem.


elderflower-31-670x368
1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page