top of page

Derde Inspiratie Ochtend: over verhalen


Via het sprookje van Vrouw Holle verkennen we de kracht van sprookjes. Tekening: Charlotte Dematons.

Via het sprookje van Vrouw Holle verkennen we de kracht van sprookjes. Tekening: Charlotte Dematons.


Hoewel het laatste van de drie lichtfeesten rap dichterbij komt, is het nog wel even wintertijd. Bij uitstek de tijd voor verhalen. Verhalen vertellen, voorlezen en beleven. De Nationale Voorleesdagen gaan deze week van start en de Inspiratie Ochtend sluit daarbij aan.

Waarom is het zo fijn om je te laven aan verhalen? Hoe werken prenten bij een verhaal? En wat is de kracht van je eigen verbeelding – bij jou als (groot)ouder en bij kinderen?

Annie Nijhuis neemt ons mee in de wereld van de sprookjes. Annie is oud-leerkracht van de Vrije School in Rotterdam (klas 1 t/m 4). Nog steeds verzamelt, schrijft en vertelt ze graag verhalen. Wat is eigenlijk het verschil tussen een verhaal vertellen of voorlezen? En hoe kunnen sprookjes ook al betekenisvol zijn voor jonge kinderen, al zijn ze misschien ook eng? Aan de hand van het wintersprookje van Vrouw Holle verkennen we met Annie deze vragen.


Euritmie doen helpt om je eigen plaats te vinden binnen alles wat er op je af komt.

Euritmie doen helpt om je eigen plaats te vinden binnen alles wat er op je af komt.


Boudewijn van Sluijs, vakleerkracht euritmie bij Vrije School Zeeland, laat je ervaren hoe verhalen en taal jou in beweging kunnen zetten. Dit is je kans om eens te ervaren wat euritmie is. Voor jonge kinderen zijn taal en muziek heel dichtbij. Sprookjes voegen zich daar naadloos in. Je luistert naar een verhaal en bouwt beelden op in je hoofd. Je kunt je ook inleven in een rol. Zo wordt een verhaal verteerbaar. Euritmie stroomlijnt deze processen en dat geeft kinderen vertrouwen, in zichzelf en in de wereld. Boudewijn schreef een artikel over euritmie voor het winternummer van de Seizoener. Je leest een samenvatting terug op het blog, met dank aan Boudewijn.

Zin? Iedereen is welkom, ook als je geen band hebt met onze school. Meld je wel even aan via info@vsz.nl Dan zijn er genoeg stoelen en lekkers.

Tot zaterdag!

zaterdag 24 januari 9.45 uur inloop 10.00 – 11.15 uur Annie Nijhuis vertelt over sprookjes 11.15 – 11.35 uur pauze 11.35 – 12.30 uur euritmieworkshop door Boudewijn van Sluijs 12.30 uur laatste kop thee of koffie en even opruimen entree: vrijwillige bijdrage

Vrije School Zeeland W. Arondeusstraat 59, Middelburg

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page