Kunst is zuurstof

Kinderboekenschrijver Rindert Kromhout maakt zich zorgen. Zijn zorg zou de onze moeten zijn, want hoe is het gesteld met de kunsten en cultuur binnen het onderwijs in Nederland? Beroerd, ook nu ‘de crisis’ voorbij is. Eerst wegbezuinigd en weggehoond, maar niet omarmd nu het economisch tij gekeerd is. Kromhout kan het weten, want hij las honderden uren voor op scholen en was gastspreker op pabo’s. Het is schokkend te lezen wat hij op die pabo’s meemaakte. De bakermatten waar onze nieuwe juffen en meesters worden opgeleid, maar waar het vak jeugdliteratuur al jaren geleden werd geschrapt. En waar voor alle kunst en cultuur griezelig weinig ruimte is in het curriculum. Hoe moeten deze nieuwe leerkrachten onze kinderen mee gaan nemen in de wereld van verhalen en beeldverhalen, als ze er zelf niet vertrouwd mee zijn (en liefst veel meer dan dat)?
Kromhout sprak zich er tot woedens toe over uit in zijn Annie MG Schmidt lezing dit voorjaar. Lees zijn boeiende betoog en je voelt de noodzaak van zijn pleidooi: Veranker kunst en cultuur in het onderwijs aan kinderen én aan leraren in opleiding.
Dit is geen ‘dingetje’ maar een DING Als het ons niet meer lukt om ons te verbinden met wat mensen scheppen, hoe kunnen we elkaar dan nog begrijpen? Als er één serum te bedenken is tegen hardvochtigheid, onverschilligheid en oogklepperij – met alle ellende vandien – dan is het onze verbeeldingskracht en inlevend vermogen. Van mens tot mens.

Kromhout kwam ook met een belofte: dat hij zich tot op het Binnenhof druk blijft maken over de niksige, marginaliserende manier waarop wij in Nederland omgaan met de kunsten. Oók in het onderwijsbeleid. Ga maar na. Terwijl Rutte III zich op de borst klopt over het aanspreken van ‘gewone mensen’, komen ze niet veel verder dan een symbolisch bezoekje van alle schoolkinderen aan het Rijksmuseum. Kunst is geen uitje, het is zuurstof.
Kromhout pleit terecht voor verhalen en kunst brengen in ons leven – elke dag. Gewoon in de klas dus – want dáár gebeurt het, dat is de leefwereld van kinderen. En wie staat daar het dichtste bij en kan hen begeleiden, enthousiasmeren en aanmoedigen? De leerkracht.
Teken & deel! Kromhout hield woord. Hij startte een petitie, die op 31 oktober aangeboden gaat worden aan de kersverse Tweede Kamer. Nog vijf dagen te gaan… Help deze petitie groot te worden. Teken en deel!
Veranker kunst en cultuur in het onderwijs aan kinderen én aan leraren in opleiding.