top of page

Opvoeden tussen ideaal en werkelijkheid

De laatste Inspiratie Ochtend kreeg je een give away mee vol bloemzaadjes. Er hing een kaartje aan: “Kijk ze groeien!” Drie woordjes die barsten van de energie. Het gaat niet alleen over zaaien en oogsten, maar ook over zorgvuldig waarnemen en beleven, elke keer weer.


Toekomst zaaien bron: stichting demeter

Toekomst zaaien bron: stichting demeter


De Inspiratie Ochtenden zijn ook een vorm van zaaien, kijken, groeien en delen. Niet alleen groeit de groep mensen die naar de Inspiratie Ochtenden komt en wordt het steeds leuker om uit te wisselen, we hebben ook een partner gevonden in de Antroposofische Vereniging in Zeeland. Waarom niet af en toe samen een spreker uitnodigen van verder weg? Kunnen we ons af en toe laven aan specifieke kennis én de diepte in doordat een spreker twee verschillende verhalen kan houden: op vrijdagavond en op zaterdagochtend. De lezingen staan op zichzelf, maar liggen wel in elkaars verlengde. Aan jou de keus of je een of twee keer komt. Alleen, of samen met iemand. Iedereen is van harte welkom!

Vrijdag 15 januari, 20 uur Eiland en schiereiland: hoe verbind je jouw opvoedingsidealen met de veelkleurige werkelijkheid? Een avond over de waarde van idealen en de vraag hoe die in de opvoeding het meest tot hun recht kunnen komen.


Op een denkbeeldig schiereiland kun je als gezin in de luwte bouwen aan je eigenheid terwijl je toch contact houdt met andersdenkenden op het "vasteland".

Op een denkbeeldig schiereiland kun je als gezin in de luwte bouwen aan je eigenheid terwijl je toch contact houdt met andersdenkenden op het “vasteland”.


De Israëlische schrijver Amos Oz gebruikt de metafoor van een schiereiland als een mogelijkheid om je eigenheid te bewaren en tegelijkertijd contact te hebben met andersdenkenden. In haar boek Bevlogen & belast: Over het wel en wee van opgroeien met idealen onderzoekt Paulien Bom wat dit kan betekenen voor de opvoeding.

Paulien Bom zal vertellen over de interviews die ze hield met mensen die met verschillende idealen werden grootgebracht. De ouders die zich lieten inspireren door de antroposofie kozen bewust voor het creëren van een schiereiland, maar vonden die keuze lang niet altijd makkelijk. Opvoeden op een Bibelebontse berg, los van de buitenwereld, was wellicht makkelijker geweest, maar ook beter? In Bevlogen & belast laat Paulien de geïnterviewden aan het woord. Tijdens deze avond zal ze ook ingaan op wat het voor haarzelf betekende om in een antroposofisch gezin op te groeien.

Paulien Bom werkte jarenlang als verpleegkundige op consultatiebureaus. Ze is co-auteur van de Groeiwijzer 0-1 jaar en de Groeiwijzer 1-4 jaar. Verder schreef ze Op de kop getikt: Diagnose whiplash en Bevlogen & belast: Over het wel en wee van opgroeien met idealen. Haar boek Kinderen en grenzen stellen verschijnt in 2016 in een geheel herziene uitgave, omdat de wereld zo snel verandert.

Zaterdag 16 januari 10 uur

Opvoeden in tijden van overvloed: grenzen stellen en idealen meegeven. Voor (groot)ouders en verzorgers van baby’s, peuters en kinderen in de basisschoolleeftijd.

Rakkertje, Eigenwijs of Robbedoes: peuterspeelzalen en kinderdagverblijven dragen vaak een vrolijke naam. Niet voor niets, want we houden van spontaan, onbezorgd en een beetje eigenzinnig. We geven kinderen graag de ruimte om zichzelf en de wereld te ontdekken.

Maar wat als het kind die vrijheid en overdaad niet blijkt aan te kunnen? Dan worden we streng of juist toegeeflijk, we gaan praten, eisen of onderhandelen… we belanden in gedoe. Waarom draaien we de boel niet gewoon om? Bouwen we eerst aan duidelijke gewoontes en bieden we veilige grenzen? Als die grenzen meegroeien met waar het kind aan toe is, dan gaan vrijheid en verantwoordelijkheidsgevoel gelijk op. En ontstaat er ruimte voor persoonlijke idealen en sociale betrokkenheid.


Gijs Frieling, Voorjaarsboom met zwaluwen, 2001

Gijs Frieling, Voorjaarsboom met zwaluwen, 2001


In Nieuw-Zeeland zeggen ze het zo: ‘Er zijn twee dingen van blijvende waarde die ouders hun kinderen mee kunnen geven: wortels en vleugels.’ Tijdens deze lezing ligt het accent op de wortels: veiligheid, fysieke en verbale grenzen, zelfbeheersing en het goede voorbeeld komen aan bod, maar ook nieuwe media en de vraag waarom ouders zo vaak het woordje ‘eigenlijk’ gebruiken.

Paulien Bom werkte jarenlang als verpleegkundige op consultatiebureaus. Kinderen en grenzen stellen schreef ze op basis van haar ervaringen met de vele gezinnen die ze begeleidde. Dit boek verschijnt begin 2016 als geheel herziene uitgave bij Boekschap.

Ook is Bom co-auteur van de Groeiwijzer 0-1 jaar en de Groeiwijzer 1-4 jaar, beide uitgegeven bij Christofoor. In 2014 verscheen haar boek Bevlogen & belast: Over het wel en wee van opgroeien met idealen, bij Boekschap. Voor dit boek verdiepte ze zich in de levens van volwassenen die groot werden binnen een gezin met een uitgesproken ideaal.

Deze lezing is onderdeel van de Inspiratie Ochtend voor Ouders die duurt tot 13.30 uur. Na een pauze kun je kiezen uit twee programma onderdelen: een workshop Ouders maken theater maken voor kleuters, door theatermaker Lotus Tjoonk. Zij speelde dit jaar haar voorstelling Op Zoek tijdens de Lentebazaar en voor de kleuterklassen. Het aantal plaatsen voor beide workshops is beperkt, aanmelden via info@vsz.nl is noodzakelijk.

Tweeluiklezing over opvoeden door Paulien Bom

Locatie Vrije School Zeeland, W. Arondeusstraat 59, Middelburg Vrijdag 15 januari, 20 uur Zaterdag 16 januari, 10 uur

Entree  Vrijdag 15 januari: € 10,-, Zaterdag 16 januari: € 7,50

Combitickets! Wil je niks missen? Kom dan beide lezingen voor € 13,50 in totaal. Wel even 2x aanmelden 😉 Voor ouderparen geldt voor de lezing van 16 januari een speciaal tarief: samen voor € 10,- Kom je als ouderpaar zowel op 15 als op 16 januari? Dan kost jullie combiticket € 22,- in totaal.

Aanmelden? Ja graag! vrijdag 15 januari: avinzeeland@gmail.com zaterdag 16 januari: info@vsz.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page