top of page

Sint–Jan–Blues?

Bijgewerkt op: 4 jun. 2021

Sint Jan - www.kapiteinkalk.nl

Sint Jan | kapiteinkalk.nl


Deze tekening zat begin januari in mijn mailbox, met een briefje erbij van Geertje Kapteijns, alias Kapitein Kalk. Of het iets was voor in de Jaarplanner? Jazeker, mailde ik enthousiast terug: wat een eigentijds beeld voor het  zonnevuur, dat al eeuwenlang ontstoken wordt op de langste dag!

Innerlijke reis Heb je ze gezien, die zeeën van klaprozen? Ze zijn er. Onze kinderen zijn er. De zomertijd opent met een lichtkracht – ongelooflijk. En toch voelt deze 24e juni anders. Ontheemd. Eerder een Stille Woensdag dan Sint-Jan. Na Palmpasen, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren is dit het vijfde moment in de jaarkring die menige vrijeschool bescheiden of helemaal niet viert. Murw door de hoos aan protocollen? Terneergeslagen door alles wat nu niet kan? Te moe om een alternatieve vorm uit te denken? Dat kan niet de bedoeling zijn. Sint-Jan is het moment waarop we een regelrechte omhelzing kunnen ervaren met de zomer op de toppen van haar groei en bloei. Je kan dat laaiende, natuurlijke zonnevuur dus ook zien als een vertrekpunt voor een volgende innerlijke reis, een nieuw schooljaar rond.

Wat kunnen we wél vieren? Maken? Delen? Niet de lange sliert door de rozenpoort, maar wilde bloemen plukken en een plekje mooi maken in de tuin – waarom niet? Niet met zijn allen het lied van de Zevensprong zingen in de wei, maar misschien wel met een handjevol ouders en kinderen. Geen lange rij voor de vuurgreppel, maar dat vuur… Vriendschappen moeten gevierd, de liefde beklonken, de moed gestut. Juist nu. Tuinen, weilanden en stranden wachten op jouw kleine, intieme Sint-Jansmoment. Vier het met elkaar of misschien wel gewoon met jezelf. Blik terug. Kijk vooruit. Voel wat er in je leeft – een wens, een gevoel, een plan? Het vraagt wat denkkracht en creativiteit, maar hé, als we dat nú niet eens een beetje gaan voorleven aan onze kinderen… ❤


Hoe vier jij Sint-Jan dit jaar?

ps: Kapitein Kalk ving al vele jaarfeesten in frisse bordtekeningen. Ze drukte er mooie kaarten van en posters. Kijk maar.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page