top of page

Van dierentemmer naar engelbewaarder

Nog even over de Tweeluiklezing van Paulien Bom: een kraakhelder verhaal, en ook nog eens verrassend gebracht. In het prentenboek Welterusten Kleine Beer vond Bom prachtige aanknopingspunten die onze stijl van opvoeden weerspiegelen. Herkenbaar, grappig en raak getypeerd. Het boekje verhaalt over het bedritueel dat uit de bocht vliegt. Kleine Beer slaapt niet, Grote Beer komt hem keer op keer te hulp en beschikt over engelengeduld met zijn rondspokende spruit. De eerste prent vertelt in feite het hele verhaal:

P1270405

Eerste prent uit Welterusten Kleine Beer van Martin Waddell en Barbara Firth.


Als je goed kijkt en aandachtig leest, is deze klassieker inderdaad ook een opvoedingsboek in disguise. Best hilarisch en herkenbaar om te zien waar al die goede bedoelingen van deze opvoeder toe leiden – in elk geval niet naar een knappend haartvuurtje en dat boek dat geduldig op hem wacht…

Breken, verheerlijken of… ? Het goede nieuws is dat opvoeden stukken liefdevoller verloopt dan pakweg vijftig jaar geleden. Toen werd de wil van kinderen gebroken – niet iets om naar terug te verlangen. Maar als je de liefde welig laat tieren, ga je de wil verheerlijken, met als gevolg een klaarwakkere Kleine Beer die wel schik heeft in alle extra aandacht. Dat is niet perse iets om te bestraffen, maar het is wel gezond kinderen de consequenties voor te houden van hun gedrag. Paulien Bom vatte het samen als de verschuiving van dierentemmer naar engelbewaarder: we zijn als opvoeders verstrikt geraakt in onze goede bedoelingen en focussen te sterk op het goed houden van de relatie met onze kinderen. De wil trainen zou een mooie middenweg kunnen zijn. Waar dat toe leidt? Kinderen die zich leren beheersen, blijken later in hun leven succesvoller te zijn. Toont onderzoek aan. Een hilarisch filmpje daarover, waarin kinderen verleid worden te wachten met het opeten van een marshmellow, vind je op de Facebookpagina van Paulien Bom.

 

Paulien wil van jullie horen Zoals gezegd hadden we de primeur: Paulien Bom sprak in Middelburg voor het eerst over haar nieuwste boek Kinderen en grenzen stellen. Ze vraagt jullie feedback:

“Waar hebben jullie wat aan gehad, wat sprak minder aan, wat vond je goed, wat niet? Als je nog een quote hebt voor mijn Facebookpagina, of je wilt ‘m liken ben ik helemaal blij. Ik vraag het omdat ik verder wil met deze lezing. Je kunt me mailen op: paulien.bom@planet.nl. Dankjewel voor je reactie!”

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page