top of page

We hebben een primeurtje


Paulien Bom is op 15 en 16 januari week te gast in Middelburg, waar ze de eerste Tweeluik-lezing zal verzorgen die de Antroposofische Vereniging en Inspiratie voor Ouders organiseren bij Vrije School Zeeland. Ze gaat met ons in gesprek over de waarde van idealen en het stellen van grenzen bij het opvoeden van je kinderen.

Vandaag gunt ze ons een kijkje in haar boekenkeuken. Paulien is klaar met het compleet herschrijven van haar boek Kinderen en grenzen stellen, en het boek kreeg een gloednieuw omslagontwerp. Nu is het de beurt aan de drukker en binder. Op 15 en 16 Januari komt Paulien met ons van gedachten wisselen over de inhoud, een weekje later is het boek er ook in real life. We hebben dus een primeurtje.

Paulien besloot haar hele boek op de schop te nemen, omdat de wereld is veranderd. Haar hoofdstuk over Discipline kreeg een hele nieuwe dimensie door de opkomst van nieuwe media. Hoe ga je als ouders en opvoeders om met al die beeldschermpjes? Paulien:

In feite gaat het om het opbouwen van goede gewoontes, om bewust omgaan met de tijd waarin we leven. En met de denkbeelden die we (vaak onbewust) hanteren: waar komen die vandaan? Als je beter begrijpt waar je als gezin deel van uitmaakt, zie je de sterke punten en valkuilen van deze tijd ook beter.

Paulien Bom deed onderzoek naar hechting en het onzekere gevoel van ouders die nu vaker lijken te twijfelen aan hun manier van opvoeden dan voorheen. Ze kwam op het idee door haar boek Bevlogen & Belast, dat gaat over het opvoeden met idealen. “Door het schrijven van dat boek viel voor mij het kwartje: we komen niet meer toe aan onze idealen, als we niet eerst beginnen met het stellen van duidelijke grenzen bij jonge kinderen. Stel je dat uit of doe je het niet? Dan verzeil je in gedoe. Ook voorleven en perspectief bieden is belangrijk: ook daarover gaat dit boek.”

“Ik zeg niet dat vroeger alles beter was – elke tijd heeft zijn pluspunten. We proberen kinderen nu meer dan ooit echt te zien en we willen hen de ruimte te geven. De keerzijde van deze verworvenheid is dat we kinderen nauwelijks meer durven te frustreren. We zijn zo op de band met onze kinderen gericht geraakt, dat we te weinig grenzen durven stellen. Terwijl je juist vrijheid en verantwoordelijkheidsgevoel creëert als je dat wel doet: voor je kinderen, maar ook voor jezelf.”

Paulien Bom is als spreker uitgenodigd door Inspiratie voor Ouders en de Antroposofische Vereniging. Iedereen is van harte welkom!

————————————————————————————————————————–

Tweeluiklezing over opvoeden door Paulien Bom

Locatie Vrije School Zeeland, W. Arondeusstraat 59, Middelburg Vrijdag 15 januari, 20 uur Zaterdag 16 januari, 10 uur

Entree  Vrijdag 15 januari: € 10,-, Zaterdag 16 januari: € 7,50

Combitickets! Wil je niks missen? Kom dan naar beide lezingen voor € 13,50 in totaal. Wel even 2x aanmelden alsjeblieft 😉 Voor ouderparen geldt voor de lezing van 16 januari een speciaal tarief: samen voor € 10,- Kom je als ouderpaar zowel op 15 als op 16 januari? Dan kost jullie combiticket € 22,- in totaal.

Aanmelden? Ja graag! vrijdag 15 januari: avinzeeland@gmail.com zaterdag 16 januari: info@vsz.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page